Over mijzelf

Mijn naam is Hilde Verhaegen en al dertig jaar word ik geïnspireerd door holistische-energetische behandelwijzen. Voor mij voelen ze heel natuurlijk, dicht bij mijn eigen zijn, in een woord: verbindend.

Het begin

Het begon, zover ik mij herinner, door als kind te spelen met plasticine, een destijds bekende boetseerpasta, of door met klei te boetseren. Ik weet nog hoe ik vormpjes maakte met mijn handen en de klei. Als puber ging ik zelf brood bakken. Ditmaal hield ik van het voelen en kneden van het deeg, een ander materiaal, maar opnieuw hield ik van het werken met mijn handen...

Daarnaast zocht ik ook als kind al naar manieren om rust te vinden in mijzelf. Ik herinner mij de vele uren die ik doorbracht op de schommel, bijvoorbeeld tijdens examens of op stressvolle momenten. Het ritme van het schommelen gaf mij steeds rust.

Bewustwording

Bij de jeugdbeweging organiseerde ik vaak spelnamiddagen, waarin het thema awareness, bewustwording, een vaste plaats had. Dat betekende voor mij dingen organiseren die te maken hadden met: voelen, ruiken, smaken, kijken, horen ... Kortom: het stimuleren van instincten.

Ook thuis kwam ik in mijn jeugd vaak in aanraking met het belang van troost die handen kunnen bieden via het werk van mijn moeder. Zij werkte voor Kind & Gezin en ik zag hoe baby’s werden getroost, en rustig werden, door hen aan te raken, vast te nemen, te wiegen. Ik besefte: handen bieden troost, de juiste aanraking maakt rustig.

Een ‘getekende’ toekomst

Mijn fascinatie voor masseren werd niet alleen aangewakkerd door het werk van mijn moeder. Ik had een voetballende vader die regelmatig naar de masseur/kinesist - een soort Shiatsu-behandelaar avant-la-lettre - moest en hier altijd vrolijk van terugkeerde. Misschien niet zo verwonderlijk dat ik in het vierde leerjaar mijn eigen toekomst uittekende. Letterlijk.

Toen mij namelijk werd gevraagd: 'Wat wil je later worden,’ maakte ik namelijk een tekening met daarop een eenvoudige tafel waarop iemand lag. Ikzelf stond achter de tafel. Het was zo’n typische kindertekening met stokmannetjes, maar boven de tafel stond - voor alle duidelijkheid - in blokletters geschreven: 'Ik word masseur.'

De-man-met-de-schoenendoos

Het bleken mijn eigen profetische woorden als kind, want in 1983 trok ik naar de grote stad. Daar kwam ik 'bij toeval' terecht in een achteraf-kamertje, waar ik 'de-man-met-de-schoenendoos' ontmoette. Ik was bij hem beland door een affiche over voetreflexologie dat mijn aandacht had getrokken.

Deze man, zo bleek, had zich in Japan bekwaamd in het geven van Shiatsu, even ter verduidelijking: shi betekent vinger in het Japans, atsu: druk. Voor mij destijds, en nu nog altijd, speciale lichaams- en massagebehandelingen die alles te maken met druk geven met de vingers en vervolgens druk verminderen.

Verbinding

Deze man nam mij onder handen en daar op zijn massagetafel vielen voor mij ineens alle puzzelstukjes in elkaar: dát wilde ik gaan doen. Ik merkte hoe ik rustig werd en mijn lichaam zich ontspande. Ik werd mij gewaar van de aanwezigheid - maar ook de confrontatie - met elke laag in mijn lijf, waar soms pijnlijke plekken of emoties de kop opstaken. Tegelijkertijd ervoer ik een enorme mildheid en het vermogen om deze gewaarwordingen gewoon te laten zijn: en volledig te accepteren, ja: zelfs te omarmen. Het voelde heel verbonden.

Rode draad

Na afloop zei de Shiatsu-therapeut dat ik zelf mocht bepalen wat de behandeling voor mij waard was geweest. Het geld mocht ik door een gleuf in een schoenendoos stoppen, zei hij. Vanaf die dag had ik de rode draad in mijn leven gevonden en de jaren erna begon ik mij steeds verder te ontwikkelen. Ik kreeg les van allerlei verschillende trainers, dompelde mijzelf onder in Oosterse filosofieën en deed zoveel mogelijk kennis op via allerlei opleidingen en cursussen die je ook kunt terugvinden op de deze website bij opleiding en ervaringen.

Verstilling

Door het volgen van allerhande opleidingen, trainingen en cursussen ontdekte ik uiteindelijk dat alles al in mij aanwezig is, dat ik alleen maar stil hoefde te worden, hoefde te luisteren en ... in-touch te zijn... Via fysieke behandelingen kwam ik steeds meer tot verstilling. Het is vanuit die verstilling dat ik mijn eigen werkwijze boetseerde die ik nog het best kan samenvatten als een ode aan de aanraking.

Opleiding en Ervaringen

Hilde Verhaegen heeft al meer dan dertig jaar ervaring als ontspannings- en lichaamstherapeute. Als pas afgestudeerde kinesist besloot zij zich al direct verder te blijven ontwikkelen.

Opleidingen

Ze volgde lessen bij allerlei verschillende trainers, zoals bijvoorbeeld Craniosacraal relaxatie bij Etienne Peirsman, de basistraining van Shiatsu-Do bij Suzanne Franzen en Ray Ridolfi van de British School of Shiatsu, waar ze overigens ook nog enkele andere Shiatsu cursussen volgde. Ze dompelde zichzelf onder in diverse andere Oosterse filosofieën. Zo volgde ze behalve Shiatsu ook lessen in yoga, Eutonie lichaamstherapie (eutonie is Grieks voor harmonie, balans), voetreflexologie, dans en Qigong.

Lesgever

Daarnaast gaf zij zelf cursussen via Natuurlijk Genezen in Antwerpen en diverse andere culturele centra in Vlaanderen. Ook in haar eigen praktijk in Antwerpen gaf ze al diverse cursussen, zoals Helende handen en de magische kracht van massage, Ontspannings-meditatie, Geraakt door aanraking en Acupressuur. Hilde Verhaegen trok ook naar Nederland voor een cursus Medical Taping Concept in Middelburg en les in de Feldenkrais Methode in Amsterdam.

In Touch

Hilde Verhaegen: ‘Ik vond in die meer dan dertig jaar dat ik nu bezig ben gaandeweg steeds meer de weg van het hoofd naar het hart. Die weg vond ik door middel van terugkerende levensoefeningen. Door een constante evenwicht-oefening toe te passen bij mijzelf, begon ik - stapje voor stapje - te voelen wat bij mij paste en wat niet. Door het volgen van allerhande opleidingen, trainingen en cursussen vond ik uiteindelijk de stem in mijn binnenste, die er eigenlijk altijd was geweest, en die mij leerde ‘het is allemaal al aanwezig, je hoeft alleen maar te luisteren... stil te worden... in-touch te zijn..’

Pers

Over Hilde en haar manier van werken verscheen in Goed Gevoel het artikel ‘Grote schoonmaak in je bovenkamer’ door Nicole Breuer (2002).

In Flair verscheen in 1996 het artikel ‘Shiatsu bij rugklachten, menstruatieklachten, hoofdpijn...' door Rosa Wouters.

Ook was Hilde te zien in het VTM-programma ‘De Wondere Wereld’ over Acupressuur.

Workshops

Hieronder vindt u enkele flyers van workshops die begeleid werden door Hilde. Klik op de afbeeldingen hieronder om de volledige PDF te downloaden.

Workshop Massagetechnieken
Workshop Helende Handen
Workshop 4x Massage
“Be patient - Everything comes to you in the right moment."
Rumi